Çok severek giydiğiniz beyaz pantolonunuz, zevkle serdiğiniz masa örtünüz, baktıkça gözünüzü renklendiren halınız… Üzerlerinde oluşan lekeleri çıkartmak için bazen yalnızca deterjan ürünleri yeterli olmuyor, farklı leke çıkarıcı teknikleri uygulamanız gerekiyor. Size sunacağımız basit ama etkili önerilerle hem lekeli yüzeylere zarar vermeyecek hem de lekelerden kurtulacaksınız.

Zambak lekesi

Bahar zamanı geldiyse zambakların da çiçek açma dönemi gelmiş demektir. Oldukça zarif görünen bu çiçeğin poleni maalesef leke bırakıyor. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda öncelikle lekeyi kesinlikle ovarak çıkartmaya çalışmayın. Bu uygulama yalnızca lekenin kumaşa daha çok nüfuz etmesini sağlar. Bir parça seloteyp ya da tüy toplayıcı bant ile mümkün olduğu kadar poleni çıkartmaya çalışın. Ürünü çamaşır makinesine atmadan kalan lekeyi temizlemek için makyaj temizleyicisi ya da -giysiniz beyazsa, oksijenli suyla ıslattığınız bir parça beyaz bezi hafifçe lekenin üzerine sürün.

Mum lekesi

Erimiş mumun döküldüğünü gördüğünüzde eminiz ki gözleriniz büyümüştür! Panik yok, sakin olun. Lekeyi temizlemek için öncelikle mum iyice soğuyana kadar bekleyin. Ardından kalıntılaşmış mumu ucu küt bir bıçak yardımıyla kazıyın. Lekenin olduğu yerin altına ve üstüne birer kağıt havlu koyun. Ütünüzü yünlü ayarına alarak ütüleyin. Kağıt havlu, yumuşamış olan mumu emecektir.

Halınızın üzerine mum döküldüğünde de yapmanız gereken yine benzer bir işlem. Halının tüylerine zarar vermeden, ucu küt bir bıçakla yüzeydeki mumu nazikçe kazıyın. Yağlı kağıt ya da havlu kağıdını lekenin üzerine koyun. Düşük ısıdaki ütünüzü kağıdın üzerinde bastırmadan gezdirin. Mum lekesi eridikçe kapıda yapışacak, halınızın yüzeyinden temizlenecektir.

Oje lekesi

Damlayan ojeyi temizlemek için aseton içeren oje çıkarıcısı kullanabilirsiniz. Asetonla ıslattığınız pamuğu, lekenin üzerine ovmadan hafif hareketlerle bastırın. Ancak işleme başlamadan önce oje lekesinin altına kalın bir kağıt havlu serin, böylelikle lekenin kumaşın diğer yüzüne bulaşmasını engellemiş olursunuz. Son olarak kumaşı etiketinde belirtildiği gibi yıkayın. Eğer ojeniz halınıza dökülürse, asetonlu pamuğu lekeli noktaya tampon yapın sakın sürtmeyin. Ardından ılık suyla silin.

Çimen lekesi

Baktıkça huzur veren yemyeşil çimenler giysilere bulaşıp da leke haline geldiğinde maalesef tüm keyifleri kaçıracak noktaya gelebiliyor. Giysilerde çimen lekesi olduğunda öncelikle elde yıkama deterjanı ya da beyaz sabunu lekeli bölgeye uygulayın. Yaklaşık yarım saat beklettikten sonra durulayın. Lekeniz kalıcı bir hale geldiyse çözüm beyaz sirkede. Pamuğun üzerine bir miktar beyaz sirkeyi dökün ve leke üzerine bastırın. Lekenin kumaşın üzerinden ayrıldığını göreceksiniz.

Fondöten lekesi

Uygulandığında cildin pürüzsüz görünmesini sağlayan fondöten maalesef giysilere bulaştığında tam bir zorlu leke unvanını alıyor. Üzerinize döküldüğü an hiç bekletmeden yüzey üzerindeki fondöteni alın. Kumaşınız beyaz ve pamukluysa su ile seyreltilmiş beyaz sirkeyle lekeyi temizleyin ardından yıkayın.

Çay lekesi

İşte her an karşılaşma ihtimali en yüksek olan leke, çay lekesi. Bu lekeyi çıkarırken unutmamanız gereken tüyo lekeye çok fazla bastırmamanız. Pamuklu kumaştaki çay lekesi için limonlu suyu kullanabilirsiniz. Bir diğer öneri de eşit orandaki beyaz sirke ve suyu karıştırarak lekenin üzerine dökmeniz. Ardından çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Eğer çayınız halının üzerine dökülürse öncelikli olarak yapmanız gereken şey temiz bir bez ya da havlu kağıtla halının üzerindeki çayı emdirin. Ardından hazırladığınız karbonat ve sıcak su karışımını lekeli alana uygulayın ve bekleyin. Daha sonra temiz bir bez ile lekeyi ovalayın.

Kahve lekesi

Tam kahve keyfi yapacaktınız ki olanlar oldu ve kahveniz kumaş yüzeye döküldü! Yeni lekenin üzerine hemen tuz ya da karbonat döküp ardından yıkayabilirsiniz. Kahveniz halının üzerine döküldüğü için kahve keyfiniz yarıda bölündüyse tıpkı çay lekesinde olduğu gibi temiz bir bez veya havlu kağıtla halı yüzeyinde fazlalığı alın. Sonrasında eşit ölçü kullanarak su ve sirkeyi karıştırın ve lekeli bölgeye uygulayın.

Ketçap lekesi

Ketçap lekesi ile ilgili kötü haber, kumaş gözeneklerinin ketçabı çok çabuk emmesidir. Herhangi bir yüzeye ketçap bulaştığında elinizi çok çabuk tutmalısınız. Kumaş üzerindeki fazla ketçabı aldıktan sonra hemen soğuk su ile yıkama yapın. Halı ya da koltuklarınıza ketçap lekesi bulaştığında ise bulaşık deterjanınızdan yardım alabilirsiniz. Deterjanın köpüğünü lekeli yüzeye sürün ve biraz bekleyin, sildiğinizde leke daha çabuk çıkacaktır.